Книжарница за християнска литература Анджело Ронкали

Вход Регистрация

Описание

Сп.

Сп. "Християнство и култура", бр. 136

Раздел:
ISBN: 977-131-1976-00-1
страници: 120
корица: Мека

Отстъпка - 2.00 лв.
5.00 лв.
Проблемите на Православието в светлината на споровете около Украинската църква са в центъра и на новия брой 136 на сп. „Християнство и култура“. Анализаторът Николай Митрохин изказва мнението, че „Създаването на единна православна църква в Украйна е невъзможно без участието на УПЦ – МП”, а Вера Г. Ченцова анализира „Синодалното решение от 1686 за Киевската митрополия”.
 
 
Друг тематичен център е християнството и историята, в който е публикувано изследването на Момчил Методиев за „Държавна сигурност срещу забранената литература. Случаят на отец Петър Василковски” и на Елмира Василева за „Протестантският вестник „Зорница” и българите”. Историческата тема е продължена в рубриката Лица на Българската православна църква, посветена на 180-та годишнина от рождението на Старозагорски митрополит Методий Кусев. Годишнината е отбелязана със статията на Борис Цацов, озаглавен „Народен будител и пламенен патриот” и с откъс от книгата на митр. Методий, озаглавена „Самоубийството. Неговите дълбоки истински причини”.
 
 
На отношението между християнството и литературата е посветен текстът на Пол Клодел „Религия и поезия”, а съвременното православно богословие е представено със статията на Джон Бер „По-стара от цялото творение”. Цветанка Еленкова се спира на „Жестът в Рилската икона на Свети четиридесет мъченици ‒ Стълба с три стъпала”, а Венцислав Каравълчев припомня основни моменти от биографията на починалия наскоро литургист архим. Робърт Франсис Тафт.
 
 
Броят е илюстриран с творби на художника Милко Божков и включва интервю с него, озаглавено „Усещане за чудо”.

Най-продавани

Приятели: